Vinul și arta. Primele fresci datate cu mii de ani inainte de Cristos privind cultivarea viței-de-viei sunt cele din Egipt, în mormântul prințului Khaemwaset și Nakht. Mai târziu, în Grecia și Roma Antică descoperim că arta vinului este reflectată pe vasele din ceramică. Când vine vorba de picturil în ulei, maieștrii celebri aparținand curentului baroc au apelat la personajul mitologic Zeul Bacchus/Dionysos reprezentat nud cu o coroană din frunze de struguri. Bacchus văzut în stilul Baroc se regăsește în lucrările de valoare ale lui:
– Caravaggio – Bacchus, Le Jeune Bacchus malade;
– Guido Reni – Triumful lui Bacchus și al Ariadnei de Caracci, Drinking Bacchus;
– Tommaso Salini – Le Jeune Bacchus;
– Jose (Jusepe) de Ribera – Capul lui Bacchus;
– Diego Velezquez – El triunfo de Baco (Triumful lui Bacchus sau numit si Los borrachos);
– Pieter Paul Rubens – Bacchus;
Intruchiparea lui Bacchus, ceva mai diferită decât a reprezentanților din curentul baroc, apare în lucrarea pictorului rus Sergei Solomko. Din cauza dogmelor religioase dure, zeul vinului devine un simbol al răului cu chip divin.
Alte lucrări importante fără prezentarea personajului sus mentionat din curentul baroc, având ca tema vinul sunt operele lui Johannes Vermeer – The Glass of Wine si A Lady and Two Gentlemen.
De la curentul baroc trecem la un alt curent – Rococo, prin operele lui Philippe Mercier, Le jeune Degustateur, Woman with a Glass of Wine, The Five Senses: The Sense of Taste.
La impresionism il avem ca reperezentant pe Edouard Manet cu pictura: Bar au folies bergeres.
Chiar dacă vinul și suprarealismul par incompatibile, Rene Magritte a resușit să fascineze cu noile forme de expresie existentiale, in stil avangardist – The Portrait, Painted Bottles si The Explanation.

Vinul și arta. Sursa foto: famous-painters.org, wikiart.org, musee-virtuel-vin.fr