Vinuri moldovenești. Sa curgă vinul gârlă… Până nu se închide vama moldovenească

Toamna asta aduce în Republica Moldova o serie de noutăți din domeniul vinului. Noi vinuri vor fi în lumina reflectoarelor, iar unele crame se vor lansa oficial oferind invitaților petreceri de zile mari. Organizatorii speră că aceste evenimente vor reprezenta doar începutul unui adevărat pelerinaj turistic, însă personal, analizând evenimentele politice din țară, mă întreb, până când cetățenilor români li se va permite să treacă frontiera doar cu buletinul ca să viziteze cramele de peste Prut?

Timp de două săptămâni am reușit să colind aproape unsprezece vinării din Republica Moldova. În fiecare dimineață, soarele mă saluta din prag, iar eu porneam la drum plină de energie și optimitism, până într-o zi când, explorând Chișinăul, am dat peste un panou al cărui mesaj m-a pus pe gânduri… „Moldova are viitor” – sloganul liderului socialiștilor din Moldova. Nu vreau să anticipez evoluția politică, dar sondajele arată că noul președinte ce va fi ales la sfârșitul lui octombrie va fi întocmai autorul acestor cuvinte, un pretendent cu viziuni pro-ruse și anti-românești care a promis că va „îngheța” relațiile cu Bucureștiul.

vinuri moldovenesti

 Nu știu exact ce se va întâmpla după, dar sper că nu va trebui să revenim la pașapoarte și viză pentru intra în Basarabia. Dar să revenim la vin, ca să redevenim optimiști…

Dacă tot se apropie Ziua Vinului (1-3 octombrie) în Moldova, vinăriile se pregătesc intens și din timp de eveniment. Castel Mimi, de exemplu, își lansează oficial crama pe 17 septembrie curent. Castel Mimi, este un conac cu o arhitectură specifică neoclasicismului francez, denumit pe aceste meleaguri „castel” construit încă în perioada antebelică de către ultimul guvernator al Basarabiei. Organizatorii promit invitaților vinuri bune, mâncare din belșug, iar spre seară o muzică bună cu participarea a două formații rock. Și Vinăria Poiana și-a planificat, la final de septembrie, inaugurarea cramei din mijlocul Codrilor – un loc perfect de a te contopi cu natura având un pahar cu vin în mână. Berhord Vin – vinărie cunoscută prin vinurile sale marca Molda, în parteneriat cu un alt producător, va crea o altă colecție de vinuri și va inaugura crama în sudul țării, mai exact în Taraclia. Pe piața internă își fac loc insistent Vinăriile Zîmbreni și Timbrus despre care vom afla mai multe de Ziua Vinului.

Pe lângă aceste deschideri de crame, în toamna aceasta așteptăm vinuri noi, care vor bucura papilele gustative. Et Cetera creează un cupaj îndrăzneț dintre Sauvignon Blanc și Chardonnay cu titlul de „Petrichor”, personal l-am degustat direct din tanc și se pare că va fi un vin provocator, care îți lasă senzația pământului ușor răcorit de o scurtă ploaie după o lungă secetă. Și dacă tot vine anotimpul nunților în Moldova, pe scenă revine „Vinul Miresei” ca să ne încânte cu un viu „dans” în trio – Tămâioasa Românească, Rkațiteli și Chardonnay, însă acesta va fi lansat sub un nou concept: Unicorn Estate, propus de oenologul și creatorul Sergiu Gălușcă.

Evident, producătorii moldoveni au mai multe noutăți pe care noi, însetații de vinuri bune, le putem afla direct de la sursă, la crame, mai ales dacă mergem la sărbătoarea vinului din octombrie, locul unde majoritatea vinăriilor autohtone își prezintă cele mai bune și noi vinuri.

Personal, vă invit să prindem culesul strugurilor și zumzetul agitației la producerea vinului, să ne umplem paharele cu must fâcând cozi în jurul teascului. Cât mai putem trece vama cu buletinele, ar fi păcat să nu admirăm culorile toamnei și gustul proaspăt al ambroziei basarabene.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!