În vinuri sunt adăugate arome. De ce?

De multe ori lumea se întreabă de unde vin aromele din vinuri și tot adesea cred că în vin sunt adăugate arome artificiale. E un fals, un mit, un zvon răspândit de necunuscători.

De unde vin aromele de cireșe, coacăz negru, prune uscate, tutun, lemn, fum etc., în vin? Chair dacă răspunsul poate fi unul cât se poate de simplu, procesul de formare ale unor arome este mai complex, trebuie să ținem cont de faptul că producerea unui vin este strâns legată de chimia compușilor organici.

În linii mari, aromele unui vin pot fi împărțite în trei categorii:

Arome primare 

Aromele primare sunt specifice soiului de viță de vie, influențat de terroirul unei anumite zone viticole. Evident, aromele unui vin sunt complexe, pentru că fiecare soi nobil folosit la producerea unui vin de calitate este unic, deci aromele nu sunt adăugate. De subliniat că un soi dintr-o anumită zonă viticolă poate fi ușor diferit față de același soi din altă regiune. De exemplu, vinurile albe, seci, din regiuni calde, au arome mai dulcii față de cele din regiunile mai răcoroase, preponderent dominate de arome de citrice și un nivel de aciditate este ușor mai pronunțat.

Arome secundare

Aromele secundare apar în urma fermentației și a procesului malolactic. De obicei, sunt arome latente și depind de natura drojdiilor (pelițele zdrobite) și de temperatura de fermentație.


Arome terțiare

Aromele terțiare sunt oferite după ce vinul a intrat în contact cu butoiul din stejar. Cu alte cuvinte, pe lângă buchetul oferit de aromele primare și secundare, vinul mai ia note de lemn, fum, sau vanilie de la textura baricului (butoi de stejar de 225 l) atunci când acesta stă la maturat cel puțin 6 luni. De exemplu, vinurile albe, tinere, care au fost păstrate o perioadă foarte scurtă în cisternele de inox, nu vor avea arome de metale. Niciodată. Aromele sunt oferite de soiul de viță de vie, sau după procesul de fermentare.

Pentru a simți mai mult din arome, de regulă un vin roșu, tânăr are nevoie de mai mult aer, să respire, pentru a vă bucura din plin de buchetul lui. În acest caz, fie alegeți varianta decantorului sau a carafei, ori lasați sticla deschisă, fară dop timp de 30-40 min. Aromele unui vin alb pot fi simțite în pahar și fără decantare, cu puține excepții.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!