Pe post de concluzii

Decizia Uniunii Europene de a deschide complet piață pentru vinul din R. Moldova, începând cu 1 ianuarie 2014, a impulsionat exportul de vinuri și divinuri (vinarsuri-nr) de aici. Măsura reprezenta o lovitură strategică împotriva Federației Ruse, care blocase importurile de vinuri moldovenești pe piață rusă, că presiune față de apropierea Chișinăului de UE și România.

Producătorii autohtoni s-au reorientat spre piață europeană și au încheiat ciclul dependenței industriei vinicole de Est. Exportul vitivinicol este foarte important pentru mică republica deoarece asigura 10-15% din bugetul total, iar sectorul vinicol formează 3,2% din produsul intern brut și 7,5% din totalul exporturilor din R. Moldova.

În prezent, dintr-o suprafață de aproximativ 107 000 de ha de vii se produc anual 150 milioane decalitri de vin, din care 88% vinuri liniștite, 6% vinuri spumante, 6% vinuri speciale. Anual se exportă 67 milioane de sticle în peste 30 de state din lume, dintre care 55% sunt vinuri roșii. Iar dacă va întrebați care sunt cele mai plantate souiri de struguri, va asigur că producătorii moldoveni sunt foarte atenți atunci când vine vorba de terroir, de altfel, acesta este definitoriu fiecărei podgorii și presupune un ansamblu de caracteristici specifice „că de pildă microclimat, sol, drenare, altitudine, aspect, expunere și pantă” .

R. Moldova este pe locul 4 în lume după suprafață de cultivare a Pinot Noirului, urmează Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Aligoté, Mușcat, Rkatsiteli etc. Curajosii plantează Syrah, Malbec, Carménère, Saperavi, Albariño, Tempranillo, etc. Din sourile românești, pe lângă Rară Neagră devin din ce în ce mai solicitate de producători și alte soiuri că Fetească Neagră, Fetească Regală și Viorica.

Vinul moldovenesc de astăzi este unul nou, diferit față de ce a cunoscut odată spațiul ex-sovietic, iar producătorii s-au dezvoltat înțelegând consumatorul informat și pasionat de vinuri, precum și a turismului viticol.

Articol publicat în revista Vinul.ro, nr. 103, Februarie 2017
Postat pe Vinlavin cu acordul redacției, Vinul.ro