În acest an, Montepulciano Day la București a fost organizat printr-o degustare în orb a 23 de vinuri din Italia. Nu toate vinurile au fost doar Montepulciano d’Abruzzo. Evident, organizatorul ne-a mai testat un pic memoria și simțurile gustative. Noi, cunoscătorii, repede l-am identificat pe Primitivo, însă la capitolul cupaje cu soiuri mai puțin cunoscute ne-am descurcat mai greu. Unul dintre acestea venea tocmai din regiunea Umbria, Montefalco și era compus din Merlot, Sangiovese, Sagrantino. Partea mai grea a fost atunci când iți dădeai seama că e Montepulciano, dar nu aveai curajul să confirmi. Unul din aceste vinuri era cupajul dintre Montepulciano și Sangiovese de la Cherri d’Acquaviva.
Culoare. Gust. Abruzzo
Din toate cele 23 de vinuri prezentate la eveniment 8 erau roséuri, iar misteriosul Cerausolo d’Abruzzo putea fi recunoscut după culoarea sa de un rosé de cireașă și gustul care scoate în evidență stilul inconfundabil al producerii acestor vinuri în regiunea Abruzzo.
În alte articole anterioare am vorbit despre specificul regiunii Abruzzo. Mai mult, în iarna lui 2020, chiar înainte de pandemie, am vizitat mai multe crame din această regiune viticolă a Italiei. M-am bucurat că la această degustare în orb au fost vinuri de la cramele pe care le-am vizitat acum doi ani. Un pic de evadare în amintirile frumoase de acolo. Evident, fără să-mi dau seama, am acordat punctaje mari acestor vinuri pentru că sunt memorabile.
Ce am ales?
Așadar, să revenim la degustarea în orb de ieri seară desfășurată la București. Juriul format din 13 membrii au acordat punctaje mari următorilor câștigători:
- Tenuta Ulisse, Amaranta, 2018;
- Tenuta Ulisse, Montepulciano d’Abruzzo, 2019;
- Velenosi, Prope, 2019;
- Marchesi de Cordano, Santinumi, Montepulciano d’Abruzzo, Riserva, 2013;
- Cantina Wilma, Montepulciano d’Abruzzo, 2018;
- Podere Castorani, Cadetto, 2017;
- Marchesi de Cordano, Trinita, 2013;
- Tenuta Ulisse, Cerausolo d’Abruzzo, 2020;
- La Valentina, Bellovedere, 2015;
- Jasci & Marchesani, Nerube, 2018.
Călătorie în timp
După cum observați, Tenuta Ulisse a fost pe placul tuturor membrilor din juriu, iar asta explică și cucerirea pieței românești.
Personal am acordat puncte mai mari și altor vinuri care nu au fost incluse în lista de mai sus. Pe lângă Tenuta Ulisse cu Amaranta și Montepulciano d’Abruzzo, chiar dacă nu era un vin din Montepulciano, totuși recunosc că mi-a plăcut și Primitivo de la Tenuta Viglione.
Despre Podere Castorani, care se regăsește și in lista câștigătorilor, pot spune că este un vin pe care l-aș recomanda persoanelor dragi mie. Iar dacă ajungeți în Italia, vă recomand să vizitați neapărat și crama Castorani.
Crama este imensă, construită în stil modern cu toate tehnologiile de ultimă generație, laborator propriu, iar unul din proprietari este trup și suflet dedicat pasiunii sale! Îl găsiți mereu alături de vizitatori, indiferent dacă e zi de weekend sau e oră târzie. Puteți încerca și alte vinuri de la Castorani: Jarno Rosso și Jarno Bianco inclusiv Podere Castorani Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva – absolut fantastice! De asemenea, recomand Amorino Abruzzo Pecorin – un vin alb sec specific acestei zone. Din spumante alegeți neapărat Podere Castorani – Vino Metodo Classico.
De la „La Valentina”, pe lângă Bellovedere inclus în lista nominală și pe care le-am degustat atunci când am vizitat crama de pe colinele încălzite de soare, mi-a plăcut enorm de mult Binomio, Montepulciano d’Abruzzo. Vi-l recomand cu căldură.
Vinurile din gama Spelt tot sunt impresionante, mai ales acel roșu pe care îl puteți găsi pe www.limone.ro. De altfel, aseară la degustare, i-am oferit puncte bunicele lui Cerausolo d’Abruzzo Spelt. M-a impresionat gustul ușor catifelat, cu ușoare senzații proaspete. Pot spune cu siguranță, deși e un vin rosé, că notele de prune uscate cu mirosul lor de fum mi-au rămas întipărite în gust, chiar dacă timp de câteva minute.
Pe Primitivo Riserva, Marpione l-am mai degustat la mai multe evenimente din anii precedenți. Acesta este Primitivo care bucură din plin papilele gustative. Nu cred că se va găsi un snob care să nege în sinea sa eleganța acestui vin.
Vinuri noi, pofte vechi
Noutățile impresionante de la Velenosi, Prope și Cantina Wilma, Montepulciano d’Abruzzo au specificul lor care cucerește de îndată. Vinul Prope m-a cucerit mai întâi prin aroma sa de vanilie, ce îmi amintea de niște brioșe calde, iar apoi capodopera a fost încheiată de gustul său echilibrat cu o structură catifelată.
Montepulciano d’Abruzzo de la Cantina Wilma poate fi descris olfactiv de multe fructe negre combinate cu reglisse și oțet balsamic. Gustul acestuia a fost destul de impozant, mai ales că taninurile își făceau prezența într-o manieră vie încât să îl poți ușor memoriza.
Spre finalul degustării mi-a venit, din senin, o poftă de ceva specific mediteraneean. Când am ajuns acasă, deși nu aveam poftă de gătit, mi-am făcut repede niște pâine prăjită cu ulei de măsline, sare și puțin oregano uscat. Dar mai mult îmi place etalonul micului dejun spaniol (desayunos): Tostada con tomate – pâine prăjită cu ulei de măsline, sare și o roșie dată prin răzătoare!