Despre fumusețile din Moldova. Blogging, turism, vin și sărbători

Moldova

Cuprins

De data asta vom vorbi cu o bloggeriță din Moldova, stabilită recent în București. Pe blog-ul ei, orheianca.euSvetlana Matvievici își descarcă sufletul, povestind despre vin și despre frumusețile Moldovei.

Îi urmăream blogul, dar personal nu o cunoșteam. De curând, drumurile noastre s-au intersectat. În aceste câteva luni, mi-am dat seama că am găsit o prietenă care mă face să văd lumea altfel. Ea, fata cu părul de foc, plină de energie, emoții și vise și eu – copilul introvertit, un spectator retras.

Povestește-ne despre tine. Cum ai ajuns să vorbești lumii despre vin?

Am „aterizat” pe Planeta Vinului dintr-o întâmplare. Fapta s-a petrecut în toamna anului 2014, atunci când am fost invitată să particip la „Drumul Vinului” destinat bloggerilor. Așa am avut posibilitatea să-i cunosc acei 11 vinificatori pasionați până la sânge de vie, vin și propriile crame. În acea zi am degustat peste 50 de vinuri și cred că așa mi-am stârnit curiozitatea și interesul pentru cultura vinului.

Treptat, în 2015, am inițiat proiectul #DescoperaMoldova, prin care mi-am propus să promovez destinațiile turistice ale țării, organizând infotrip-uri pentru bloggeri, fotografi, instagrameri veniți din România. Ulterior, m-am ocupat de organizarea a trei mari evenimente la care au participat un număr semnificativ de persoane, iar despre ele s-au scris sute de articole, zeci de reportaje TV, și s-au făcut mii de fotografii.

Ce presupune promovarea vinului moldovenesc?

Turismul vinicol este important pentru Republica Moldova. Mai întâi, turiștii vin să descopere celebrele crame ale căror galerii subterane au impresionat o lume întreagă, după care pot afla tot mai multe curiozități despre țara mea: vinul, gastronomia moldovenească, tradițiile și specificul local.

Într-adevăr, vinul din Moldova are o poveste de mii de ani pe aceste meleaguri, iar vinificatorii de aici sunt adevărați creatori în căutarea permanentă a frumosului. De aceea, îmi place să le descopăr poveștile și să le transmit mai departe, pentru că ele inspiră și dau culoare.

Orheiul Vechi

Ce altceva descoperim în Moldova, în afară de crame?

Întotdeauna am susținut ideea că turismul rural împreună cu vinificarea au un mare potențial de dezvoltare. În satele noastre s-a mai păstrat acel spirit care unește, iar natura, ne încarcă bateriile cu energie. Evident că, pe lângă crame, avem conace boierești uitate în negura timpului, poate din cauza nepăsării și superficialității autorităților. Totuși, datorită unor oameni cu viziuni moderne, unele au fost restaurate integral: Castel Mimi, Conacul lui Manuc Bei, Conacul Zamfirache Ralli, etc. Să nu uit de Orheiul Vechi și de Cetatea Soroca.

Crezi că se va schimba tendința de promovare a turismului post epidemie?

Turismul trece acum printr-o metamorfoză complexă. Cred că nimic nu va mai fi ca înainte. Oamenii își vor dori să iasă din case (după perioada asta lungă de izolare), dar își vor alege cu grijă locurile unde vor merge. Vor avea de câștigat cei „family friendly”, care vor oferi mai multe oportunități vizitatorilor și vor avea grijă atât de adulți, cât și de copii.

Despre fumusețile din Moldova. Blogging, turism, vin și sărbători 3

Care sunt tradițiile moldovenilor legate de sfintele sărbători pascale?

Când spun Paște, spun noaptea de Înviere, ouă roșii, pască și multă liniște sufletească. Vopsim ouăle împreună cu mama, coacem pască și cozonaci, miel și alte bunătăți. După miezul nopții, cineva din familie rămâne la sfințit pasca, iar în dimineața Paștelui ne spălăm pe față cu un ou roșu, unul alb și cu bănuți, după aia mâncăm toți ouă sfințite. Această tradiție o respectăm de când eram mici și o ducem mai departe generațiilor care vin.

Ce vin ne propui pentru masa de Paște?

Ne place să decorăm ouăle de Paște și să le vopsim în diferite culori. Mama este o amatoare a cărnii de miel, așa că el nu lipsește de la masa de sărbătoare. Carnea de miel se potrivește perfect cu vinul roșu care e  în capul mesei. Recomand un vin roșu sec, cu un corp plin, echilibrat, cu note de prune confiate și alte  fructe negre dulci. De asemenea, pentru carnea fragedă de miel prefer ca vinul să aibă un final ușor condimentat. Puteți alege un Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec, Saperavi sau Fetească Neagră. Desigur, cupajele sunt preferatele mele pentru masa de Paște.

Paștele nu e doar despre iepurași, cozonaci și ouă roșii. Paștele e despre purificarea sufletului, despre iertare, despre iubire și Lumină.

Sărbători luminate tuturor!

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!