Cuprins
Am decis să-l întreb pe Zozimo, proful nostru de la câte ceva despre vinul rose.
Cum e viața unui sicilian în România?
Cu siguranță, pentru mine, Sicilia rămâne cea mai frumoasă insulă din lume. Frumusețile și vinurile ei stau la baza formării mele profesionale. Datorită meseriei mele, am încercat să spun întregii lumi că vinul inspiră, dă curaj, spune o poveste de care mereu ne îndrăgostim. Mai mult, ajuns în România și pronunțând cuvântul „viță de vie”, am redescoperit că vinul este viață. Ca un muritor de rând, îndrăgostit de frumos, am înțeles că motto-ul meu se rezumă la „vinul este oglinda sufletului”. Un poem ce-mi umple inima de bucurie.
Am ajuns în România acum douăzeci și patru de ani în urmă. De atunci, misiunea mea în a apropia Italia și România prin cultura vinului e în plină acțiune. În calitatea mea de somelier profesionist, am reușit să fondez High School Global Sommelier pentru a iniția și a forma în mai multe țări specialiști în ale degustării vinului. De asemenea, ne propunem să informăm nu numai prin aceste cursuri, dar și prin evenimente de masterclass, ghiduri, cărți, care să fie utile în educarea consumatorului de vin. Încercăm să promovăm și să îmbunătățim tot ce ține de industria vinicolă din lume.

De unde vine interesul dumneavoastră pentru vinurile rose?
Un vin rose reprezintă baza multor culturi ale popoarelor, inclusiv tradiții. Gândiți-vă doar la francezii care, de milenii, de la introducerea presei (spre deosebire de greci), au introdus metoda „Palmento” (tancuri de fermentare), pentru ca noi să experimentăm și să producem vinuri rosé excelente.
Timp de câțiva ani, am lucrat la îmbunătățirea și promovarea celor mai bune vinuri rose din Italia. Așa s-a creat prima asociație pentru „Vinul Rosé Italian”. Ulterior, am devenit coautorul ghidului „Rosa Rosati Rosè” care reflectă expresia sublimă a producătorilor de vin rosé.
Cu siguranță, în viitor vinul rosé va avea mai multe posibilități. Acesta are un caracter versatil, care întrunește mai multe calități ce-i permit să fie asociat perfect cu mâncarea și stilului urban, contemporan.
Ce soiuri roșii sunt cele mai potrivite pentru un rose reușit?
La producerea unui rose excelent putem folosi orice strugure roșu. Nu trebuie neapărat să punem accent pe soiul de strugure, cât pe perioada maturizării, expunerii și vinificării acestuia în obținerea unui rosé perfect. Cândva, rose-ul era primul must provenit de la presă, adică prin „sângerare”. Astăzi, acesta este produs prin contact ușor cu pielița într-un interval scurt de timp, respectând o temperatură care să-i confere complexitate, persistență și un final lung.

Cerasuolo d’Abruzzo un mister sau o tradiție din Italia?
Aici, Cerasuolo d’Abruzzo este creat de milenii. Un rose excelent, apropiat la gust și stil de un roșu grozav. De-a lungul anilor, această tradiție de a produce Cerasuolo d’Abruzzo a mizat pe principiul creării unui vin lejer, tânăr, potrivit pentru fiecare zi, dar fără a fi apreciat ca un roșu bine structurat. Așa se înțelege de ce, astăzi, Cerasuolo d’Abruzzo este văzut ca un vin în trend cu noile provocări gustative. Servit ușor rece, Cerasuolo d’Abruzzo devine partenerul ideal într-o companie de prieteni. Mai mult, e un vin ce se potrivește de minune cu pizza, sushi sau paste cu sos de pește

Ce preferințe are consumatorul când e vorba de un rose?
Momentan, consumatorul de astăzi nu este bine informat despre servirea și asocierea unui vin rosé. Majoritatea amatorilor aleg rose-urile pentru că le consideră niște vinuri cu un corp ușor și cu mai multă prospețime. Tind să cred că acest argument a pornit de la o informare greșită. Vinul rose devine complex atunci când e asociat cu un anumit tip de mâncare.
Cât timp poți păstra un rose?
În ultima perioadă, tot mai mulți producători de vinuri rose acordă mai multă atenție echilibrului între aciditate și alcool, iar acest aspect permite păstrarea rose-ului mai mult timp (5-7 ani). S-ar putea ca, în viitor, producătorii să exceleze în acest sens și să ne putem bucura de savoarea unui rose și după 10 ani.
Cum se servește un rose?
Un vin rosé este servit la o temperatură de 10° C – 12° C. Dacă avem un rose cu aciditatea accentuată, structura sa ne va permite să-l asociem cu feluri de mâncare pe bază de pește crud, sau ușor tras la tigaie. Un rose cu un corp structurat se va potrivi cu platouri de carne albă sau pește la tigaie.