Vin albastru – băutura adusă din lumea Avatar

vin albastru in pahare

Ce reprezintă vinul albastru? 

Mai nou, în lumea vinului și-a făcut loc băutura de culoare albastră, produsă în Spania. Chiar dacă tradiționaliștii nu vor agrea prezența ei, totuși noua generație va fi tentată să încerce ceva modern și, cel mai important, diferit. Pe etichetele acestor vinuri colorate nu veți găsi noțiunea de vin și, mai ales, cea de vin albastru; în schimb va fi trecută simpla denumire de Blue, soiul și prețul acestui vin. Ce conține băutura de-i oferă nuanța de albastru, o culoare ce amintește de filmul „Avatar”?

Într-un articol privind vinificarea vinului roșu, vă povesteam că în pielițele boabelor de struguri roșii se găsesc pigmenții naturali de culoare albastră-roșiatică care, după ce sunt zdrobite și intră în contact cu mustul, conferă vinului o culoare roșie, și nu albastră. Pigmenții de culoare albastră se numesc antocianii și pot fi întâlniți în toate fructele negre. Într-un final, veți observa că unele așa-zise „vinuri albastre” sunt produse din struguri albi, cum ar fi soiul Chardonnay, iar pigmenții naturali de culoare albastră extrași din struguri roșii vor fi adăugați în vinul alb. Rezultatul: un „vin albastru”.

Ce gust are acest „vin albastru”?

E un pic mai diferit decât un vin tradițional. Unele au arome ce amintesc de bubble gum, de fructe tropicale, fructe dulci. În schimb, alte băuturi din această gamă colorată, de exemplu cele verzi, au gust de citrice. Gust ușor dulceag, aciditatea medie, iar nivelul de alcool este mai mic față de vinurile cu care ne-am obișnuit, structura fiind mai ușoară.

Acest „vin albastru” este perceput mai mult ca băutură pentru tineri și recomandat pentru zilele călduroase de vară, ce poate fi servit undeva pe plajă sau la o terasă într-o seară plină cu stele, iar băutura ușor strălucitoare să se contopească în peisajul din jur. E doar o imaginație. De fapt, „vinul albastru” poate fi degustat oricând, indiferent de motiv. Mai ales atunci când vrei să te simți mai tânăr și plin de viață.

Cu ce asocieri culinare s-ar potrivi?

Evident, cu ceva ușor, fructe de mare, pâine, cașcaval, brânză cu mucegai, diverse platouri cu aperitive festive.

Pentru conservatori în ale vinurilor clasice, blue frizzante este cea mai reușită alegere. Imaginați-vă un pic o culoare albastră, ușor perlantă, care te atrage și te provoacă să o deguști. Măcar un gât.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!