Osso Buco este o rețetă tradițională din Italia, specifică orașului Milano, compusă din carne cu os de vițel/ vită (rasol) cu sos, de multe ori potrivită cu risotto. De obicei, este o rețetă solicitată în perioada răcoroasă și rece a anului. Această tocană italiană în varianta sa clasică poartă denumirea de Ossobuco alla Milanese. Varianta modernă – Osso Buco poate fi gătită cu legume, însă nu mai poartă denumirea de „alla Milanese”.
Osso buco și vinul
Osso Buco poate fi servit cu un vin rosé sau roșu sec, fructat, cu taninurile fine, ușor condimentat, mătăsos. În Italia, Osso Buco are în compania sa vinuri ca Barolo sau Amarone. Personal, pledez pentru un vin roșu maturat în baric timp de 2-3 ani, iar cupajele mi se par cele mai reușite pentru această combinație gustativă. Atenție! Vinul nu trebuie să aibă aciditatea ridicată!
Osso Buco rețetă
• 4 felii de rasol de vită (bucăți mai mari)
• Puțină făină
• Ulei de măsline + unt (untul este opțional)
• 1 praz (tăiat cubulețe sau rondele)
• Usturoi (2-3 căței medii)
• Pastă de roșii /roșii din conserve (taiate cubulețe)
• 1-2 Morcovi
• 1 Tulpină de țelina (tăiată cubulețe, iar dacă nu vă place puteți să nu o adăugați)
• 1 Pahar de vin roșu/alb sec
• 1 l de supă de vită dacă folosiți vin roșu; supă de pasăre sau de legume pentru vin alb.
• 1-2 Foi de dafin
• Cimbru tocat
• Rămurele de rozmarin verde
• Sare
• Piper negru
Pentru Risotto
– Apă
– Orez
– Șofran
– Sare
– Unt
Pentru Gremolată – ingredientele pot fi tocate mărunt sau alegeți varianta sub formă de pastă prin omogizarea ingredientelor cu ajutorul blenderului: Pătrunjel proaspăt tocat, usturoi tocatși coajă de lămâie rasă.
Tot procesul îl puteți urmări aici